Hoe verlaag ik mijn verzekeringspremie?

Lagere verzekeringspremie bij lang niet claimen van schade

Er zijn verzekeraars die het belonen als u gedurende langere tijd geen schade claimt. Zo hebben sommige verzekeraars een 'no claim - geld terug' actie. U krijgt dan een percentage van uw verzekeringspremie terug, als u bijvoorbeeld gedurende 1 jaar geen schade claimt.

Er zijn echter ook verzekeraars waarbij u de mogelijkheid krijgt om uw verzekering omlaag kunt bijstellen. Zo is het overbodig om een hele hoge inboedelverzekering te hebben, terwijl u voor een lager bedrag aan spullen in huis hebt staan. Zo betaalt u onnodig veel premie en kunt u dus beter uw verzekeraar verzoeken om uw verzekering omlaag te waarderen.

Verzekeringspremie niet betalen betekent dekking verliezen

Een verzekeringspremie wordt in het algemeen maandelijks of semi-jaarlijks betaald.

Indien de verzekeringsnemer niet aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen, kan de verzekeringsmaatschappij ervoor kiezen om de verzekering volledig te annuleren. Er zal hetvolgende moeten gebeuren:

  • Ofwel de klant betaalt het saldo van de verzekeringspremie en de verzekering wordt bijgesteld
  • of de verzekering wordt van nul en gene waarde.

Omdat deze cyclus lang kan duren, is het niet ongebruikelijk dat verzekeringnemers vaak alsnog hun betaling voldoen, voordat de verzekering komt te vervallen.

Hogere verzekeringspremie na claimen schade

Een verzekeringspremie is altijd in beweging. Prijzen kunnen omhoog gaan of blijven stabiel. Dit laatste is het geval bij een afgesloten en afgesproken verzekeringspremie.

Een aanspraak op de verzekering na een ongeval kan dramatische veranderingen van de verzekeringspremie tot gevolg hebben, vooral indien het ongeval de schuld is van de verzekeringsnemer.

Omdat de meeste landen nu een verplichte minimale verzekeringsdekking hebben voor bestuurders, is er geen andere keus dan akkoord te gaan met de hogere verzekeringspremie of men moet op zoek gaan naar een ander bedrijf die bereid is een ‘verhoogd-risico-chauffeur’ te verzekeren.

Voorkom hoge uitgaven en neem een verzekering

Verzekeringsbedrijven zijn ‘profit’ bedrijven, dus ze zullen er alles aan doen om hun verliezen na een uitbetaling te compenseren. Betalen van een verzekeringspremie lijkt een verspilling van geld, maar het geeft een gemoedsrust dat de hoge uitgaven die komen kijken bij een ongeval niet door jou hoeven te worden opgehoest.