Informatie over sparen vindt u in onderstaand artikel. Hierin zijn verschillende spaarvormen uitgelegd en wordt u gewezen op de voordelen en nadelen van sparen.
Informatie over sparen vindt u in onderstaand artikel. Hierin zijn verschillende spaarvormen uitgelegd en wordt u gewezen op de voordelen en nadelen van sparen.

Hoge spaarrente en de beste manier van sparen!

Wat houdt sparen met een hoge spaarrente in?

Als je spaart houdt je geld apart, bijvoorbeeld door het storten over overschrijven op een rekening, waardoor je over het gespaarde bedrag een rentepercentage ontvangt.

Wanneer je spaart is het verstandig om dit bij een bank te doen met een hoge spaarrente.

Er zijn diverse manieren van sparen, hieronder volgen ze met een korte uitleg.

Spaarrekening

Hierbij spaar je geld op een rekening waar een aantrekkelijke rente gegeven wordt. Het saldo valt direct op te nemen en geld storten is ook mogelijk, beide tot een maximaal bedrag dat per bank kan verschillen.

Spaarrente

Bij deze vorm ontvangt u tevens rente voor het uitlenen van geld. De hoogte van de rentes bij deze rekening kunnen erg verschillen bij diverse aanbieders. Daarnaast is het verstandig te kijken naar de voorwaarden die geboden worden, bijvoorbeeld een boete voor het voortijdig opnemen van geld en een minimum inleg aan spaargeld.

Duurzaam sparen

Wanneer u duurzaam spaart zal uw geld in ethische verantwoorde projecten (in het welzijn van milieu, mensen- en dierenrechten) worden belegd. Een voordeel is ook dat de rente vaak boven het gemiddelde liggen.

Internetsparen

Bij deze vorm van sparen wordt de spaarrekening met behulp van het internet beheerd. In de meeste gevallen is dit geheel kosteloos.
Er zijn zowel voor- als nadelen verbonden aan internetsparen.

Voordelen van internetsparen

De voordelen van internetsparen zijn:

  • Je kunt ieder moment inloggen en je actuele saldo bekijken door het gebruik van een gebruikersnaam en inlogcode.
  • De verwerking van overboeking geschiedt snel
  • Er wordt vaak een hoge rente gegeven aangezien de spaarder zelf zijn/haar bankzaken regelt. Dit scheelt de banken tijd en tijd is geld.

Nadelen van internetsparen

  • Het makkelijk toegang hebben tot je bankzaken kan misschien tot problemen leiden
  • Door te werken via internet zal er gezorgd moeten worden voor optimale veiligheid en dat is niet altijd voor 100% te waarborgen.

Deposito sparen

Bij deze vorm van sparen zet u uw spaargeld voor een vooraf afgesproken termijn vast waardoor u in ruil daarvoor vaak hogere rente ontvangt. Het spaargeld blijft vaststaan en kunt tussentijds geen geld opnemen. Wanneer het toch nodig blijkt te zijn zult u hiervoor hoge boetes moeten betalen.

Bonussparen

Met dit spaarsysteem zet u per maand/kwartaal een bedrag op de rekening, dit geldt vanaf een bedrag van €100. Wanneer het spaarbedrag groeit met minimaal 2% wordt u extra beloond naast de gewone rente die u ontvangt. Dit heet de bonusrente. Beide worden elk kwartaal bijgeschreven op de rekening.

Jeugdsparen

Jeugdsparen is bedoeld voor jongeren tussen 7 en 15 jaar. Bij het openen van een jeugdspaarrekening gaan vaak allerlei extra’s gepaard, zoals een bonusrente op de dag wanneer het kind verjaard. Ouders blijven verantwoordelijk, zo zal er toestemming gegeven moeten worden wanneer hij/zij gebruik wil maken van het spaargeld.

Wel moet er extra gelet worden op de aangeboden rentes van diverse banken aangezien dit onderling aanzienlijk kan verschillen. Het kind hoeft niet perse zelf te sparen, (groot)ouders kunnen namelijk ook voor hun (klein)kinderen sparen voor zijn/haar toekomst.

Voor beide gevallen van sparen geldt wel dat de rekening op naam van het kind moet komen te staan.

Banksparen

Deze vorm van sparen is een mogelijkheid om uw hypotheek af te lossen of ter aanvulling van het pensioen. Het is dan ook een geblokkeerde rekening.

Spaarloon

Bij gebruik van spaarloonregeling wordt een gedeelte van het (bruto)salaris gespaard waarover geen loonheffing gerekend wordt. Dit is voor een periode van 4 jaar waarnaar het opgenomen mag worden. Het mag tussentijds alleen opgenomen worden een specifiek doel, zoals het kopen van een woning of collegegeld.

Meer spaarrente met andere vormen van sparen

Er zijn vele vormen van sparen. Een aantal ervan werken anders dan anders. Deze speciale vormen van sparen met hoge spaarrente worden ook uitgebreid besproken.