Het beste rendement op uw lijfrentepolis

Wat zijn lijfrentepolissen?

Een lijfrente kan men vergelijken met een pensioen. Het verschil is wel dat er bij het sparen van pensioen een band of relatie moet zijn tussen werkgever en werknemer en men een lijfrente zonder deze relatie kan afsluiten. Lijfrente is een aanvulling op het pensioen aangezien veel Nederlanders geen optimaal pensioen opbouwen. Dit is 70% van het laatst verdiende loon.

Een lijfrente kan men afsluiten door middel van een koopsom, de zogeheten koopsompolis. Dit kan ook door periodieke betaling, dit word dan een lijfrentepolis genoemd.

Fiscale rente en belastingen

Het is belangrijk om uit te zoeken wat de mogelijkheden op fiscaal gebied zijn wanneer men lijfrente wil gaan afsluiten. Dit in verband met de fiscus die belasting op kunnen leggen.

Mocht er een tekort aan pensioen zijn, is de lijfrente fiscaal af te trekken wanneer het de persoon een particulier is. De lijfrente kan worden ingehaald om pensioen te kunnen aanvullen over de laatste zeven jaren. Deze zogeheten jaarruimte/reserveringsruimte kan worden berekend via een online programma van de belastingdienst.

Verschillende soorten lijfrente

Er zijn 3 basissoorten lijfrente waar men uit kan kiezen:

 • Levenslang of tijdelijke lijfrente:
  Wanneer het een levenslange lijfrente betreft zal deze uitbetaald worden wanneer de desbetreffende persoon overlijdt of tot een vooraf afgesproken einddatum, oftewel tijdelijke lijfrente genoemd.
 • Direct ingaand of uitgestelde lijfrente:
  Deze vorm van lijfrente kan alleen worden gekozen met behulp van een koopsom. Het is namelijk zo dat de verzekeringsmaatschappij meteen geld nodig om een uitkering te kunnen geven. Bij een uitgestelde lijfrente kan men periodiek betalen waarbij deze stopt wanneer de lijfrente uitbetaald gaat worden
 • Met of zonder premierestitutie (bij overlijden):
  Wanneer deze vorm met premierestitutie is afgesloten is de uitkering een stuk minder en zal de persoon bij overlijden de premies terug krijgen.

Wat is precies lijfrente op twee levens

Uit bovenstaande basissoorten lijfrente kan men diverse soorten lijfrente onderscheiden die men op een of twee levens kan afsluiten, namelijk:

 1. Direct ingaande tijdelijke lijfrente
 2. Direct ingaande levenslange lijfrente
 3. Uitgestelde tijdelijke lijfrente met restitutie
 4. Uitgestelde tijdelijke lijfrente zonder restitutie
 5. Uitgestelde levenslange lijfrente met restitutie
 6. Uitgestelde levenslange lijfrente zonder restitutie

Bij keuze van een afsluiting op twee levens kan men besluiten om een overgang te regelen zodat bij overlijden dit naar de levende partner wordt overgeschreven.